«Επαναδιεκδικώντας τις Αυτόχθονες Εθνικές Θρησκείες της Ευρώπης»

Ο ύμνος στον Θεό Απόλλωνα από τον Βλάση Ρασσιά, πριν την παρουσίαση «Επαναδιεκδικώντας τις Αυτόχθονες Εθνικές Θρησκείες της Ευρώπης» στο Κοινοβούλιο των Θρησκειών του Κόσμου 2018, στο Τορόντο του Καναδά, στις 3 Νοεμβρίου 2018.

Απόσπασμα από την ομιλία του Βλάση Γ. Ρασσιά στο πάνελ «Επαναδιεκδικώντας τις Αυτόχθονες Εθνικές Θρησκείες της Ευρώπης» στο «2018 Parliament of the World’s Religions», στο Τορόντο του Καναδά, στις 3 Νοεμβρίου 2018

Η Ελληνική Εθνική Θρησκεία, όπως όλες οι άλλες φυσικές, αυτόχθονες και εθνικές θρησκείες, δεν δημιουργήθηκε από συγκεκριμένα άτομα και, κατ’ επέκταση, δεν βασίζεται σε αποκάλυψη. Οι απαρχές όλων των φυσικών, αυτοχθόνων και εθνικών θρησκειών, χάνονται στα βάθη της αρχαιότητας τού κάθε έθνους, του κάθε συγκεκριμένου σώματος ανθρώπων με κοινή καταγωγή, κοινή κοσμοαντίληψη και κοινό έθος. Αναδυθείσα από την αχλύ των προϊστορικών χρόνων, η Ελληνική Εθνική Θρησκεία όχι μόνον οδήγησε αργότερα τον λαό μου στο πολιτισμικό θαύμα της λεγόμενης «Κλασικής Ελλάδος», αλλ’ επηρέασε επίσης κατά την πελασγική, μινωϊκή και μυκηναϊκή περίοδό της, τις κοσμοθεάσεις, κουλτούρες και θρησκείες όλων των εθνών με τα οποία ήλθε αυτή σε επαφή, δημιουργώντας έτσι στον τότε «γνωστό κόσμο» παρόμοιες κουλτούρες με παρόμοιες ηθικές αξίες και αξιακά συστήματα. Εκείνη η αρχαιότατη διάδοση των Ελληνικών πνευματικών αντιλήψεων και αξιών, απεικονίζεται με τον προσφιλή μας μυθολογικό τρόπο στις αφηγήσεις περί των υποτιθεμένων «εκστρατειών» του Θεού Διονύσου στην Ανατολή, μέχρι τις Ινδίες, και του Θεού Ηρακλέους στην Δύση, μέχρι τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Δεν θα καταναλώσω τον χρόνο αυτής της σύντομης ομιλίας μου με περαιτέρω περιγραφές των βασικών αρχών της Θρησκείας των Ελλήνων. Για όσους εξ υμών επιθυμείτε να μάθετε περισσότερα για την Ελληνική Εθνική Θρησκεία, έχουμε φέρει μαζί μας ένα αγγλόφωνο φυλλάδιο που την παρουσιάζει λεπτομερώς και το οποίο μπορείτε να πάρετε δωρεάν. Θα προτιμούσα να χρησιμοποιήσω τον χρόνο που απομένει για να περιγράψω την ιστορική διαδρομή της Θρησκείας μας από την εποχή που αυτή δέχθηκε την βίαιη επίθεση των χριστιανών, έως τους δικούς μας καιρούς κατά τους οποίους, παρά τους διωγμούς επί διωγμών, έχουμε παραμείνει ζωντανοί, ασκώντας την λατρεία μας και εργαζόμενοι σκληρά με την ελπίδα να επανελληνίσουμε σε ένα κοντινό ή μακρινό μέλλον τον λαό μας.

Τον 4ο αιώνα της χρονολόγησης των χριστιανών, η Ελληνική Εθνική Θρησκεία κατηγορήθηκε από αυτούς πως ήταν λατρεία δαιμόνων και στήριγμα όλων των μορφών του Παγανισμού στον τότε «γνωστό κόσμο», και δέχθηκε ακραία βίαιη επίθεση από την τότε μόλις εκχριστιανισμένη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Οι Ναοί μας είτε κάηκαν ολοσχερώς είτε κατεδαφίστηκαν, οι βωμοί μας βεβηλώθηκαν και γκρεμίστηκαν, οι ιερείς, ιέρειες, φιλόσοφοι, επιστήμονες και διανοούμενοί μας κατεσφάγησαν, οι βιβλιοθήκες μας έγιναν παρανάλωμα του πυρός, οι τελετές, οι μαντικές πρακτικές και τα Μυστήριά μας απαγορεύθηκαν επί ποινή θανάτου, ενώ ακόμα και αυτό το ίδιο το εθνικό μας όνομα «Έλληνες», ποινικοποιήθηκε ως συνώνυμο του ειδωλολάτρη και δαιμονολάτρη. Ακόμα και η πολιτική μας εφεύρεση για την αυτοκυβέρνηση, η Δημοκρατία, αναθεματίστηκε σαν τάχα «civitas diaboli», σαν τάχα ένα πολιτικό σύστημα που το είχε εφεύρει αυτός ο ίδιος ο Διάβολος.

Βλάσης Γ. Ρασσιάς